Web Analytics Made Easy - Statcounter

جعفر بای با بیان اینکه در پایتخت ۶ تصویری که از جامعه ایرانی ترسیم شده آئینه تمام نمای مردم ایران نیست،گفت: تغییراتی که در این فصل نسبت به فصل های گذشته مشاهده می کنیم کاملا متفاوت، منفی، افراطی و تعجب برانگیز است.

به گزارش خبرنگار فرهنگی خبرگزاری شبستان، «پایتخت »۶ نام فصل ششم از مجموعه تلویزیونی پایتخت به کارگردانی سیروس مقدم، با طراحی و بازی محسن تنابنده است که در ۱۵ قسمت در نوروز ۱۳۹۹ از شبکه یک و شبکه تماشا پخش شد، قصه سریال «پایتخت ۶» با فوت بابا پنجعلی و اهدای اعضای بدن او آغاز می‌شود.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

بهبود فریبا پس از سال‌ها به ایران بازمی‌گردد اما ماجراهایی برایش پیش می‌آید که فهیمه را از شوهرش دلسرد می‌کند. بهبود در این فصل به بیماری سندرم دست بیگانه مبتلا است. بهتاش که در فصل ۵ بیکار و آس و پاس بود حالا دروازه‌بان باشگاه فوتبال نساجی مازندران شده‌است و سیاسی شدن نقی معمولی شخصیت اصلی قصه یکی از دیگر جذابیت‌های سریال است. ارسطو در این فصل پایتخت ناخواسته وارد فروش موادمخدر می‌شود و از ماشین نقی که راننده نماینده مجلس است برای جابجایی مواد استفاده می‌کند. فصل ششم پایتخت تفاوت های اساسی با پنج فصل گذشته این سریال به لحاظ مفهمومی و شخصیت پردازی داشت، با «جعفر بای» جامعه  شناس درباره این فصل سریال پایتختت به گفتگو نشسته ایم که در زیر می آید:

 

 

 

فصل ششم مجموعه تلویزیونی «پایتخت» را چگونه دیدید؟

کرونا سریال پایتخت را نیز ناتمام گذاشت این سریال با همه فراز و نشیب اش ناتمام رها شد تا پس از کرونا ادامه یابد ولی آنچه در این قسمت ها دیده شد همراه با نقدهایی بود ما هم ضمن تقدیر و تشکر از دست اندرکاران این سریال ارزشمند آن هم در عصر و دوره کرونایی و درست در شرایطی که مردم به شدت به طنز و خنده و نشاط و شادی نیاز داشتند پخش شد و لحظات دلنشینی را برای شهروندان رقم زد تماشای این سریال در شرایط قرنطینه خانگی به عنوان نیاز مبرم و بهترین سرگرمی آن هم از جنس طنز کمک شایانی توجهی را به همراه داشت اگرچه در حدود چهار قسمت دیگرش باقی مانده ولی آنچه را تاکنون دیدیم نه به صورت قالبی و یکسو بلکه با نگاهی کلان به مسئله آنرا به ورطه نقد می گذاریم.

 

یک طنز خوب چگونه در مخاطب تاثیر می گذارد؟

 طنز ماهیتا با غلو و بزرگنمایی بخشی، موجب خنده در مخاطب می شود چون اساس و ریشه خنده در تعجب و حیرت است و آدمی زمانی می خندد که متعجب می شود پس سریال با نگاه کاریکاتوری با چند برابر سازی مسئله یا موضوعی مخاطب را به تعجب وامی دارد تا خنده شکل بگیرد در پرداختن به غلو باید اصولی رعایت شود.

 

آیا مجموعه تلویزیونی «پایتخت» تصویر تمام نمای جامعه ایرانی است؟

 متاسفانه در پایتخت ۶ تصویری که از جامعه ایرانی ترسیم شده آئینه تمام نمای مردم ایران نیست جامعه و بخصوص خانواده در گذر زمان دستخوش تغییر و تحول به صورت تدریجی است تغییراتی که در این قسمت نسبت به قسمت های گذشته مشاهده می کنیم کاملا متفاوت و فوق العاده منفی و افراطی و تعجب برانگیز است .

 

شخصیت های اصلی این سریال در این فصل همه تغییر کرده اند شخصیت پردازی در پایتخت ۶ چگونه بود؟

راستی در طول یکسال چه اتفاقاتی افتاده که شخصیت های این سریال این همه تغییر پیدا کرده اند، مثلا: ارسطو از یک بازاری مثبت و وارد کننده در قسمت های قبلی به یک قاچاقچی آماتوری که می خواهد حرفه ای عمل کند تبدیل شده است، هما از بانوی تاثیر گذار و مثبت در شورای شهر به گوینده اخبار و شخصیتی دروغگو و پنهان کاری که بسیاری از مسائل را از شوهرش مخفی کرده و به حواشی پوچ گرایانه می پردازد، نقی به عنوان عنصری خانواده دوست مثبت و خیر به فردی ریاکار، مهر ریا بر پیشانی حک کرده محصول تربیت خشک مقدس گنجشک مغزی که وعده های دروغ می دهد و می خواهد با اعمال نفوذ و پارتی بازی کند و با شعارهای تو خالی فروش عضو می کند تبدیل شده است .بهتاش جوانی با آرزوهای مدل روز در به خارج رفتن و رشد کرذدن بهخ عنوان فردی دختر باز و تیغ زن حرفه ای و ورزشکار کاسب مسلک تبدیل شده است، برادر بهتاش از یک آقا پسر دوست داشتنی به فردی توهین کننده که رحمت را که می خواهد ناپدریش شود می زند و بی احترامی می کند و به همه بزرگترها توهین می کند .

 

آیا تصویر پایتخت 6 از خانواده ایرانی تصویری مخدوش نیست؟

تصویری که در این سریال از خانواده ایرانی به نمایش گذاشته می شود حکایت از فروپاشی خانواده اصیل و گسترده و همراه با ناباوری خانواده هسته ای مدرن دارد . در میزگرد این سریال آقای مقدم مدعی می شود که این سریال آئینه تمام نمای جامعه ایرانی است اگر چنین چیزی را بپذیریم وای به حالمان چون سمبل جامعه ایرانی را ارسطو قاچاقچی، بهبود روانی ، نماینده مجلس به عنوان مسئول ناتوان و بی عرضه و منفعل و فاحش و بدهان و یا بهتاش دارای کمبود شخصیت شلخته که به کودکی افتاده و نوجوان  برادر بهتاش گستاخ وبی ادب و بی تربیت و یا دو دختر نوجوان غرق در فضای مجازی که پنهان کاری های فراوان دارند و رفتار غیر طبیعی می کنند   و یا نقی مدعی هیچ کاره، فرصت طلب،متظاهر و ریاکار ، رحمت و فهیمه هم مروج آرایشگری همراه با رفتارهای نامناسب و زشت و یا هما که خود را عقل کل می داند دچار دروغگویی و پنهان کاری می شود.

 

آیا پایتخت 6 در کنر هم تغییراتی که داشت نکته مثبتی هم دارد؟

 اگرچه این سریال با شوخی با سه رییس جمهور جنبه های مثبت دیگری هم دارد ولی متاسفانه بازیگران زن با آرایش غلیظ نامتعارف،رفتارهای جلف و سبک و همراه با بی ادبی بی احترامی به نماز و حج افکار را به ایران گریزی و ایران تضعیفی می کشاند و واقعا نمی تواند آئینه تمام نمای جامعه ایرانی باشد آیا شخص مثبت با رفتار شایسته که بتواند فرهنگ فاخر ایرانی اسلامی را نشان دهد وجود نداشت، قضاوت با مخاطبان محترم که آیا در جامعه ایران با غنای فرهنگی والا و تمدن درخشان طیف مثبت و شخصیت مناسبی نبود که گوشه هایی  از آنها را به نمایش بگذارد.

پایان پیام/32

منبع: شبستان

کلیدواژه: سریال پایتخت ۶ آیینه تمام نمای جامعه جامعه شناس ترسیم ایرانی آئینه تمام نمای جامعه ایرانی جامعه ایران پایتخت ۶

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت shabestan.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «شبستان» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۷۶۳۸۹۸۲ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

کدام دستاورد‌های دولت رئیسی را می‌توان در قالب فیلم و سریال به مردم نشان داد؟

روزنامه آرمان ملی در گزارشی به نقد عملکرد دولت و وعده‌های آن پرداخت.

این روزنامه می‌نویسد: نگاهی به افزایش قیمت‌ها در بازار‌های مختلف مثل سکه و ارز که تاثیرات فزاینده خود را بر کالا‌های مصرفی و مایحتاج مردم گذاشته و می‌گذارد بیانگر آن است که عملکرد دولت چندان قابل قبول نبوده و نیست.

جالب اینکه در چنین شرایطی برخی دولتمردان یا چهره‌های سیاسی و نمایندگان از عملکرد مطلوب دولت می‌گویند و معتقدند که باید از این عملکرد فیلم درست کرد و به نمایش عموم درآورد.

چنانکه سیدمحمد حسینی، معاون پارلمانی دولت شهریورماه گذشته در این خصوص گفته بود: «لازم است برای تک تک این اقدامات و دستاورد‌ها مستند و حتی فیلم و سریال ساخته شود و نمایشگاه برپا گردد.» این همان اختلاف نگاه به عملکردهاست که جامعه خود را در وضعیت بغرنجی می‌بیند، اما دولت و جریان همراه معتقد به ساخت فیلم از عملکرد‌های دولت هستند.

۲ نوع فیلم از عملکرد دولت

نگاهی به کارکرد ۳ ساله دولت نشان می‌دهد که دولت در تحقق بسیاری از وعده‌های خود از جمله ساخت یک میلیون مسکن؛ ایجاد یک میلیون شغل، رساندن تورم به نصف و تک رقمی کردن آن و تک نرخی کردن ارز ناموفق بوده است. مسائلی، چون برجام و FATF نیز به حال خود رها و کلا کنار گذاشته شده است. اما اینکه برخی بدون نگاه به این مسائل و گویی اینکه در این جامعه زندگی نمی‌کنند و از دولت عملکرد اقتصادی حمایت می‌کنند قابل تامل است.

چنانکه اخیرا حجت‌الاسلام مرتضی آقاتهرانی، رئیس کمیسیون فرهنگی مجلس گفت؛ «قطعا با توجه به اقدامات دولت لازم است که فیلمی از این اقدامات ساخته شود. اطلاع‌رسانی و اینکه مردم را در جریان اقدامات شایسته دولت قرار دهیم باید انجام شود. دولت دستاورد‌های مثبتی در حوزه سیاست خارجی و داخلی داشته است که باید در این رابطه اطلاع‌رسانی شود و بهتر است این اطلاع‌رسانی در قالب ساخت فیلم یا مستند باشد.»

با مطالعه برخی از این اظهارات دقیقا این پرسش پیش می‌آید که باید از کدام اقدام و عمل دولت فیلم ساخت که مردم ببینند و از دیدن آن لبخند رضایت بر لبان‌شان بنشیند. تورم میانگین ۴۰ درصد در ۳ سال اخیر را که قرار بود طی مدت ۴ سال نصف و سپس تک رقمی شود یا قیمت ارز را که تا کانال ۷۰ هزار تومانی رفت و با کاهش ۱۱ هزار تومانی در کانال ۵۹ هزار تومان قرار دارد و برخی مدح و ثنایش می‌گویند؟ البته این همان ارزی است که قرار بود تک نرخی شود.

شاید هم می‌خواهند از چندین دوره مذاکرات بی‌حاصل برای احیای برجام فیلم بسازند. به هر حال اگر هم فیلمی ساخته شود از دو نگاه مورد بررسی قرار خواهد گرفت.

در فیلمی که دولت از اقدامات خود بسازد؛ قهرمان آن سیدابراهیم رئیسی است که به قرائت دولتی‌ها مدیریت بی‌عیب و نقصی را به نمایش گذاشته و توانسته شرایط را مطلوب و جامعه را راضی نگه دارد. ضدقهرمانش هم منتقدانی هستند که دلسوزانه نسبت به شرایط جامعه و عملکرد‌های انتقادآمیز هشدار می‌دهند.

اما فیلمی که واقعیت امور را به جامعه نشان دهد قهرمانش دولتمردانی خواهند بود که با عملکردهایشان تورم و قیمت ارزی را ببار آورده و چنین وضعیت اقتصادی را برای مردم رقم زده‌اند. ناگفته پیداست آنچه در باب دولت در قالب انتقاد از عملکرد‌ها گفته می‌شود دلسوزانه و از سر خیرخواهی است و اینکه برخی هر نقد و انتقادی را سیاه‌نمایی می‌خوانند از این رو است که یا تعریف درستی از نقد ندارند و یا نمی‌خواهد کسی به دولت متبوع‌شان انتقادی وارد شود.

دیگر خبرها

  • غایب بزرگ پایتخت ۷
  • کدام دستاورد‌های دولت رئیسی را می‌توان در قالب فیلم و سریال به مردم نشان داد؟
  • از فصل دوم جایگزین نقش کژال شدم/ پیشنهادات کاری دیگری دارم اما تصمیم نگرفته‌ام
  • ماجرای خانواده رضا عطاران در «بدل» چیست؟ / معرفی چهره‌های جدید
  • ماجرای خانواده رضا عطاران در «بدل» چیست؟/ معرفی چهره‌های جدید
  • واکنش حاج قاسم سلیمانی به یک تصمیم در فصل پنجم سریال پایتخت : مگر ما مرده باشیم که خانواده ایرانی سالم به ایران برنگردد (فیلم)
  • شخصیت‌های ماندگار در دنیای انیمیشن‌های نوستالژیک
  • حذف سریال «حشاشین» از تمام سکو‌های ایرانی
  • حذف سریال «حشاشین» از تمام سکوهای ایرانی 
  • (ویدیو) افشاگری مهران رجبی در مورد سریال پایتخت